0%
Serigrafi kalıbı kaliteli ve dayanıklı tasarımlar ortaya çıkarılmasında büyük rol oynar. Serigrafi çerçevesinin emülsiyonla kaplanmış hali ‘serigrafi kalıbı’ olarak adlandırılır.
Kalıp hazırlama işleminden sonra aynı desen, arzu edilen renkte kumaş boyasıyla birçok yüzeye aktarılabilir.
Hangi desenin kalıbı oluşturulacaksa, film çıktı alınır. Emülsiyon sürülmüş çerçevenin üzerine yerleştirilip pozlama sürecine geçilir.
Pozlamanın ardından ışık görmeyen siyah mürekkepli bölgeler suyla yıkanarak temizlenir. Çevresindeki kısımlar sabitlenir. Böylelikle deseni basmak için serigrafi çerçevesinin üzerine istenen renk boyayı koymak ve üzerinden ragle ile geçmek yeterli olur.
Serigrafi kalıbı oluşturmak için ışığa duyarlı emülsiyon kullanılır. Bu, ipek gözeneklerinin hepsini kapatır. Pozlama esnasında gölgede kalmış bölgeler su ile yıkanınca bunlar çıkar, ışığa maruz kalan yerler sabitlenir.
Serigrafi çerçevesinin yarı geçirgenlik özelliği yoktur. Bu nedenle gri tonları olan desenlerin pozlanma işleminde sökülmeler yaşanır. Yalnızca siyah renk ile hazırlanmış kalıbın detayları daha net görünür.
Serigrafi kalıbı yapılışı için kullanılan tasarım dosyası sadece siyah renk içerir. Asetat kağıda alınacak çıktı, ışığı çok iyi bir şekilde engelleyebilmelidir. Bu yüzden tüm CMYK değerleri %100 olarak ayarlanmalıdır. Böylece baskının en koyu siyah ile yapılması mümkün olacaktır.
Bunun için vektörel formatta dosya kullanılmalıdır. Keskin detayları korumak böyle mümkündür. Desenleri büyütüp küçültürken orijinal boyutuna göre kaliteyi kaybetmemesi adına bu dosya türü tercih edilmelidir.
Vektörel çizimler; DXF, EPS, AI, SVG uzantılarıyla kaydedilir. Bu aşamada SVG- Edit veya Adobe Illustrator gibi uygulamalardan yardım alınır.
Serigrafi kalıp ve serigrafı baskı ihtiyaçlarınızın çözüm noktası olan Sena Grafik, üstün kalite anlayışını bu hizmetlerine de yansıtır. En iyi hizmeti ekonomik fiyata satın almak için bizimle iletişime geçebilirsiniz.